Uzturs

12.mar
Domājot par svara zaudēšanu, svarīgi ir sportot un ēst veselīgi. Lai svara zaudēšanas procesā neatteiktos pavisam no dažādiem gardiem produktiem, ir izdomāta neviena vien alternatīva. Veikalu plauktos varam atrast daudzu iemīļotu produktu liesākas versijas. Bet vai tās vienmēr ir labākas? To skaidro uztura speciāliste Laura Vainesa.
27.feb
Pērkot lielveikalā augļus, dārzeņus un ogas ieteicams tos pirms lietošanas uzturā nomazgāt. Un daudzi to arī dara. Tomēr reizēm slinkuma vai kāda cita iemesla mākti to neizdarām. Kāpēc ir svarīgi mazgāt šos produktus? Izrādās, ka noteiktu pārtikas produktu notiesāšana, kuri iepriekš nav nomazgāti, rada risku saslimt ar dažādām slimībām. Tie var saturēt dažādus mikrobus, toksīnus un pesticīdus. Šoreiz skaidrojam, kurus augļus, ogas un dārzeņus pirms ēšanas obligāti vajadzētu nomazgāt.
25.feb
Brokastis tiek uzskatītas par dienas galveno un svarīgāko ēdienreizi. Tieši tāpēc tām jābūt ne tikai gardām, bet arī veselīgām un sabalansētām, lai pareizi sāktu dienu. Brokastu iespējas var būt daž ne dažādas. Tomēr daļai cilvēku iespējas ir visai ierobežotas, pateicoties to veselības stāvoklim. Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, nākas piedomāt pie tā, ko ēst brokastīs. Šoreiz apkopojām, ekspertes prāt, trīs sliktākās brokastu opcijas cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts.
24.feb
Apmeklējot dažādus Āzijas restorānus, tajos tiek piedāvāta zaļa, asa pasta, kuru sauc par vasabi. Visbiežāk to restorāni piedāva klāt kā garšu pastiprinātāju tieši suši. Vai jūs zināt no kā tiek gatavots vasabi?
6.feb
Domājot par svara zaudēšanu, svarīgi ir atcerēties divas būtiskas lietas - nepieciešams regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un ēst veselīgi. Reizēm mums var būt maldīgs priekšstats par to, kas ir veselīgs un kas nav. Šoreiz apkopojām neveselīgākos dzērienus jeb tādus, no kuriem nepieciešams atteikties, ja vēlaties atbrīvoties no "riepiņas".
29.jan
Kanēlis ir garšviela, kuru izmanto dažādu ēdienu gatavošanā. Tas ir ne tikai labs garšu pastiprinātājs, bet ir arī ļoti veselīgs. Atsevišķos pētījumos pierādīts, ka, pievienojot klāt ēdieniem kanēli, iespējams, veicināt svara zudumu.
24.jan
Dārgs, nepieejams un ar nepietiekamu uzturvielu daudzumu – šādi nereti ir pieņēmumi par augu valsts uzturu. Lai kliedētu bažas, “Maxima Latvija” kopā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu dalās sešos populāros mītos un ieteikumos par veģetāru dzīvesveidu, lai uzlabotu savu maltīšu plānošanu.
11.jan
Viens no vecāku lielākajiem izaicinājumiem organizējot skolas somu ir pusdienu kastītes saturs. Kas būs labāk par bulciņu, jeb kā salikt skolēnam vērtīgu un garšīgu pusdienu kārbu ātri un vienkārši, iesaka uztura speciāliste Kristīne Sekace.
26.dec 2023
Eksperti apkopojuši noderīgus padomus, kas palīdzēs būt ilgtspējīgākiem šajos svētkos un rast jaunas idejas, kā izmantot svētku galda pārpalikumus ikdienā.
10.dec 2023
Šī būs, iespējams, pati vienkāršākā un ātrākā ķirbja pagatavošanas recepte. Lai varētu baudīt gardo ķirbi, būs nepieciešamas vien 20 minūtes.
9.dec 2023
Augļi ir veselīgi un tie ir jāēd, par to nav šaubu. Lai arī tie ir veselīgi, ne visus ieteicams ēst lielos daudzumos, jo tie satur daudz fruktozes un kalorijas. Bet kā ir ar banāniem?
2.dec 2023
Tumšā un piena šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām. Tieši kakao iekrāso šīs šokolādes tumšā krāsā. Bet no kā tiek gatavota baltā šokolāde?
27.nov 2023
Ja jums ir apnikušas savas ierastās brokastu opcijas, piemēram, maizītes vai brokastu pārslas, iesakām tos nomainīt pret šiem pārtikas produktiem. Eksperti izceļ, ka tieši šos septiņus pārtikas produktus ieteicams ēst tukšā dūšā.
24.nov 2023
Eksperti norāda, ka ne visus pārtikas produktus ieteicams ēst brokastīs jeb tukšā dūšā. Noskaidrojiet no kuriem produktiem un kāpēc jums būtu pašā rīta agrumā jāizvairās.
22.nov 2023
Noteikti nevienam vien ir gadījies aizmirst atvilktnē, plauktā vai jebkur citur kādu šokolādes tāfelīti, batoniņu, konfekti. Atverot vaļā iepakojumu pamanām, ka šokolāde kļuvusi balta jeb "nosirmojusi". Kāpēc tā un vai šādu šokolādi ir droši ēst?
15.okt 2023
 Labi nobriedušās un stingrās kāpostgalvas uztur bagātīgu vitamīnu un minerālvielu spektru visu ziemu, bet skābēti kāposti pavasarī būs viens no pēdējiem būtiskajiem vitamīnu avotiem, līdz dārzos no jauna sadīgs dilles, pētersīļi, salāti un redīsi.
26.sep 2023
Uztura speciālisti nosauc 10 pārtikas produktus, kuri stimulē smadzeņu darbību un var palīdzēt bērniem labāk koncentrēties mācībām.
22.sep 2023
Rudens ir ražas laiks, kad ir jāizmanto iespēja uzņemt vitamīnus ar dažādiem veselīgiem dārzeņiem un augļiem. Kādēļ ir svarīgi uzturā iekļaut augļus un dārzeņus un kā tos pareizi izmantot stāsta sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
18.sep 2023
Mainoties gadalaikiem, kad cilvēka organismam visvairāk nepieciešami vitamīni, var izveidoties vitamīnu un svarīgo minerālvielu deficīts. Ar kādiem augļiem un dārzeņiem papildināt uzturu ražas sezonā un ko par tiem stāsta to krāsa, skaidro farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
14.sep 2023
Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore kopā ar farmaceite Ilzi Priednieci nosauc, kuras ir veselīgākās ogas un kādas labās īpašības tām piemīt.
8.sep 2023
Neviens nav priecīgs, kad ieskatās spogulī un redz "maisiņu" zem acīm. Bieži vien pietūkums ap acīm rodas pēc negulētas nakts. Tomēr, ja no rīta, pēc kārtīga un kvalitatīva miega, spogulī ieraugtat zem acīm "maisiņus" rodas jautājums, kāpēc tā notics? Izrādās, ka pie vainas šādai problēmai var būt arī uzturs. Šie seši produkti var vecināt pietūkumu zem acīm!
6.sep 2023
Dažādas aptaujas, pētījumi un statistika gadu no gada apliecina – Latvijas iedzīvotājiem ir jāēd vairāk dārzeņu, jo tikai retais šos produktus katru dienu apēd tādā daudzumā, kāds būtu nepieciešams veselīgam uzturam. “Klupšanas akmens” šīs normas izpildīšanai ir gan dzīvesveida paradumi, gan dažādi mīti un stereotipi par dārzeņiem. Diemžēl bieži aizspriedumaini izturamies tieši pret konservētajiem dārzeņiem, lai gan uztura speciālisti atgādina – tie ir veselīgi un mūsu diētai absolūti lietderīgi produkti. Tieši tāpēc veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni konservēšanas sezonas pilnbriedā atgādina piecus iemeslus, kāpēc ēst konservētus dārzeņus.