Šī būs bagātīga, sātīga un nenoliedzami garšīga pupiņu zupa!
Sastāvdaļas:
- 454 g baltās pupiņas;
- 5,2 l ūdens;
- 30 ml olīveļļas;
- 340 g gabaliņos sagriezta sīpola;
- 170 g gabaliņos sagriezta burkāna;
- 155 g gabaliņos sagrieztas selerijas;
- 2 vidēja izmēra ķiploka daiviņas;
- 2 svaigi timiāna zariņi;
- 2 svaigi pētersīļu zariņi;
- 1 lauru lapa;
- 1,1 kg kūpināta cūkas stilba;
- 472 ml vistas buljona;
- sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
- Katliņā lejiet aptuveni 2,8 litrus ūdens, sāli un pupiņas. Uzvāriet katliņā esošo ūdeni. Pēc tam noņemiet katliņu no plīts un ļaut pupiņām stundu mērcēties karstajā ūdenī. Pēc stundas noskalojiet pupiņas tekošā ūdenī. Ieberiet bļodā.
- Tīrā katlā uzkarsējiet eļļu. Apcepiet sīpolus, burkānus, seleriju līdz dārzeņi kļuvuši mīksti. Pievienojiet pēc tam klāt smalki sagrieztus ķiplokus, pacepiet dārzeņus vēl 60 sekundes.
- Pēc tam apceptos dārzeņus lieciet bļodā.
- Tajā pat katlā, kurā cepāt dārzeņus, ielejiet atlikušo ūdeni (1,9 litrus). Ielieciet timiānu, pētersīļus, lauru lapas un cūkas stilbu. Vāriet kūpināto cūkas stilbu aptuveni stundu.
- Pēc stundas gaļai klāt katlā pievienojiet pupiņas. Ik pa laikam apmaisiet zupu, kad pupiņas ir kļuvušas mīkstas, izņemiet no katla pētersīļus, timiānu un lauru lapu. Izņemiet no zupas arī cūkas stilbu.
- Gaļu atdaliet no kaula un sagrieziet nelielos gabaliņos.
- No zupas izņemiet laukā aptuveni divas glāzes pupiņu.
- Katlā esošo šķidrumu un atlikušās pupiņas sablenderējiet līdz iegūstat viendabīgu šķidrumu.
- Pievienojiet zupai atpakaļ klāt gaļu, pupiņas un dārzeņus.
- Zupai pievienojat klāt buljonu.
- Lieciet zupu atkal vārīties, līdz tā ir kļuvusi atkal karsta.
- Pēc garšas zupai pievienojiet klāt sāli un piparus.
Avots