Šī būs sātīga un garda zupa no ķirbja un šķeltajiem zirņiem vēsajiem rudens vakariem!
Sastāvdaļas:
-
1 vidējs ķirbis (1-2 kg);
-
1 baltais sīpols;
-
2 burkāni;
-
225 g šķelto dzelteno zirņu;
-
1 ķiploka daiviņa;
-
100 ml baltvīna;
-
pavisam nedaudz ābolu sidra etiķa;
-
700 ml buljona;
-
2 ēdamkarotes tomātu pastas;
-
1 lauru lapa;
-
sauja valriekstu;
-
nedaudz saldā krējuma;
-
svaigi pētersīļi;
-
sāls un pipari pēc garšas;
- kazas piena sviests.
Pagatavošana:
- Uz stundu iemērcējiet ūdenī dzeltenos šķeltos zirņus, lai tie pēcāk ātrāk izvārītos.
- Sīpolu un burkānus sagrieziet kubiņos.
- Lieciet sīpolus un burkānus sakarsētā katliņā, kurā ir eļļa, un lēnām (20 min) sutiniet, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi.
- Pa to laiku nomizojiet un sagrieziet ķirbi nelielos gabalos
- Pievienojiet ķirbi klāt burkāniem un sīpoliem. Apcepiet to.
- Pēc 10 minūtēm ķirbim jābūt jau nedaudz mīkstākam un brūnākam.
- Noskalojiet šķeltos zirņus un pievienojiet tos klāt ķirbim. Pielejiet klāt baltvīnu, ābolu sidra etiķi.
- Pēc piecām minūtēm katliņā lejiet buljonu, lieciet lauru lapas, sasmalcinātu ķiploku un tomātu pastu.
- Vāriet visu 45 minūtes. Ik pa laikam apmaisiet katliņā esošo saturu.
-
Atsevišķā pannā uz vidēji lielas uguns apgrauzdējiet valriekstus.
- No zupas laukā izņemiet lauru lapu, pievienojiet klāt divas tējkarotes sviestu, kad tas ir izkusis, zupu lejiet bļodā. Dekorējiet zupu ar svaigiem pētersīļiem, valriekstiem un nedaudz saldā krējuma.
Avots