Māksliniece Gundega Rancāne ir arī Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore. Savā Facebook kontā viņa itin bieži publicē neordināru ēdienu receptes.
Burrata ir itāļu govs piena siers, kas izgatavots no mocarellas un krējuma. Ārējais apvalks ir ciets siers, savukārt iekšpusē ir stracciatella un sarecēts krēms, piešķirot tam neparastu, mīkstu tekstūru. Tas ir raksturīgs Apūlijai.
Bērzu sulas kā tradicionāls dzēriens tiek lietots daudzās valstīs, tostarp Amerikā, Kanādā, Krievijā, Ukrainā, Somijā un Ķīnā. Sulu var dzert neapstrādātu no koka vai dabiski raudzēt bērza alū (parasti bezalkoholiskais dzēriens, lai gan pastāv arī alkohola versijas).
Senāk ļaudis galvenokārt raizējās, ka maize varētu sakalst, savukārt šodien galvenās problēmas sagādā pelējums. Izrādās, ka tas var būt veselībai kaitīgāks, nekā reiz tika domāts, tāpēc pārtikas drošības eksperti neiesaka nogriezt sapelējušās vietas vai izvākt no iesaiņojuma pelējuma skartās šķēlītes un pārējo apēst.
Vēl arvien diezgan maz lietots skābenēm līdzīgais lapu dārzenis spināts patiesībā ir neaizstājams un unikāls: bagātīgs vitamīnu avots, satur fosforu, kalciju, magniju, varu, jodu.
Kas ir garšvielu maisījums? Atšķirībā no smaržīgajiem pipariem, jauktās garšvielas ir vairāku garšvielu maisījums. Tajos ietilpst kanēlis, koriandrs, ķimenes, muskatrieksts, maltais ingvers, krustnagliņas un citas garšvielas.
Ratatujs (ratatouille) ir viens no pēdējos gados pazīstamākajiem franču virtuves ēdieniem, kaut gan sākumā šķiet: šis no Provansas nākušais dārzeņu sautējums nav nekas īpašs. Taču nē – neskatoties uz vienkāršajām sastāvdaļām, rezultāts ir izcili gards.
Februāra izskaņā un pavasara gaidās zīmols "Laima" kopā ar talantīgo mākslinieci Krīstīni Luīzi Avotiņu pārsteidza, uzburot pavasari. “Amoralle Level Up” elegantās telpas, kas atrodas Rīgas centrā, “Laima” pārvērta mākslas darbā.
Sīpolus kultivē jau tūkstošiem gadu, un tie bija viena no galvenajām ēdienu sastāvdaļām daudzās senajās kultūrās, tostarp Mezopotāmijā, Ēģiptē un Grieķijā.
Gadsimtiem ilgi miso ir ieņēmis centrālo vietu Japānas kulinārijā. Pēdējos gados raudzētā pasta ir kļuvusi populārāka visā pasaulē, arī Eiropā, pievienojot niansētu garšu dažādiem ēdieniem. Bet kas īsti ir miso? Un kā to var iekļaut mūsu ēdienu gatavošanā?
Ramen sastāvā ir ķīniešu stikla kviešu nūdeles, kas pasniegtas buljonā. Izplatītākās garšas ir sojas mērce un miso ar tipiskām piedevām - sagrieztu cūkgaļu, nori (kaltētas jūraszāles), menma (bambusa dzinumi) un lociņiem. Ramen saknes meklējamas ķīniešu nūdeļu ēdienos, un tās daļa nāk no japāņu ķīniešu virtuves.
Kurš katrs sākt dzīvi no jauna nespēj, lai arī sapņots par to ir gadiem. Tam ir vajadzīga drosme. Un tādas netrūkst konditorei Lindai Zaķei, kuras ikdiena aizrit, gādājot svētkus citiem.
Ja tev tāpat kā man, šis janvāris ir laiks, kad sniegotos vakarus labprātāk gribas pavadīt mājas gaisotnē, ar gardu ēdienu un siltu džemperi, tad šīs receptes būs tieši tev.
Latvijas ēdiena pagatavošanas māksla atzinīgi novērtēta starptautiski 18.janvārī Ziemeļvalstu lielākajā starptautiskajā tūrisma izstādē "MATKA 2024" Helsinkos Somijā, saņemot gada balvu kā somu iecienītākais 2023.gada gastronomijas galamērķis, informē LIAA Komunikācijas un informācijas departaments.
Maz ir kokteiļu, par ko var patiesi apgalvot, ka tiem ir labvēlīga ietekme uz veselību, taču Hot Toddy ir viens no tiem. Šis klasiskais dzēriens ir karsts un nomierinošs, tas ir ideāls sildošs ziemas dzēriens un pirmo reizi tas esot sajaukts 18. gadsimtā Indijā.
Mūžu dzīvo mūžu mācies, bet…ar paģirām tā diemžēl nav. Lai cik būtu bijis slikti pēc kārtējās ballītes un lūzuma punktā svēti nosolāties to vairs nedarīt, bieži vien nākamajā ballītē solījumi ir piemirsti.
Svētku laikā vienmēr varam atļauties mazliet vairāk - pamanāmāku tērpu, svinības līdz vēlai naktij un ko gardāku galdā. Pēc kā garšo svētki? Sulīgas un viegli krakšķošas, sāļas pērlītes ir viena no tradicionālajām delikatesēm, ar ko palutināt savas garšu kārpiņas gada nogalē.
Šos salātus mēs pazīstam arī kā “Olivjē” un “Gaļas salātus” un neatkarīgi no tā nosaukuma, ko lietojam, skaidrs ir viens - tuvojas svētki. Praktiski neatņemama teātra apmeklējuma sastāvdaļa un mīļākie mājas salāti, kas ik reizi raisa viegli nostaļgiskas sajūtu notis.
Ziemas saulgrieži ir auglības, cerības un gaismas vairošanas svētki, kas likumsakarīgi ir arī gada visbagātīgākā svētku mielasta laiks. Ziemas saulgriežos nakts ir visgarākā un diena visīsākā. Ar gaismas vairošanu ir saistītas daudzas senlatviešu tradīcijas, bet Ziemassvētkos svin tās uzvaru pār tumsu.